14 maart 2020

Uitgesteld naar een latere datum

van 8u30 tot 13u

Symposium voor huisartsen, vroedvrouwen en andere zorgverstrekkers uit de 1ste lijn

Zijn we zwangerschap de baas?

Programma

8u30: Onthaal met koffie

9u - 9u40: 9 maanden… Hoe langer hoe banger?

Prof. Dr. Yvonne Denier, KUL Zorgnet-Icuro

Zwangerschap is de voorbije decennia steeds meer omgeven door kennis en kunde, controle, screenings en beheersing van datgene wat zich negen maanden lang voltrekt. Ongetwijfeld heeft dit invloed op de beleving ervan door ouders, hulpverleners en de bredere samenleving. Het beïnvloedt ook de keuzes die in dit verband moeten worden gemaakt en de wijze waarop we omgaan met wat zich desondanks volstrekt onverwacht aan ons kan voordoen. Wat zijn ‘goede’
zwangerschapskeuzes? Waar situeert zich de morele verantwoordelijkheid? Wat houdt een vertrouwensvolle relatie tussen ouders en hulpverleners in dit verband in? Prof Denier benadert deze vragen vanuit ethisch-filosofisch en existentieel perspectief.

9u40 -10u20: 9 maanden blij en dan?

Dr. Bie Peuskens, psychiater Sibling Tervuren

Meer mama’s dan we denken voelen na de geboorte weinig band met hun baby maar durven dit niet uit te spreken. Tot waar spreken we over babyblues en vanaf wanneer verglijden we richting PPD? Bestaat er screening om dit op te sporen, vooral erger te voorkomen? Hoe bespreken we dit ‘niet abnormale gevoel’ en welke tips geven we? Welke druk geven de sociale media, de omgeving : het niet begrijpen en accepteren van een niet-happy moeder door omgeving blijft een soort taboe. Dr Bie Peuskens leert ons hoe we de zwangere (en haar partner) bewuster kunnen betrekken in besluitvorming.

10u20: Pauze

10u45: Workshops

Wij bieden 3 verschillende workshops aan. Elke deelnemer kan aan 2 workshops deelnemen. Gelieve uw keuze aan te geven bij uw inschrijving.

WORKSHOP 1

Kwetsbare ouders: van bakboord naar stuurboord.

Mevr. Lotte Braem, vroedvrouw De Bakermat en Mevr. Sylvia De Ryck, coördinator Parelnetwerk

Hoe kunnen kwetsbare ouders mee de regie krijgen over hun zwangerschap. Welke drempels ervaren zij en hoe ga je als zorgverlener om met je eigen frustraties en beperkingen om toch ondersteunend, empowerend en faciliterend te werken?

WORKSHOP 2

Counseling: zeggen wat je doet en doen (expliciteren) wat je zegt.

Dr. Dominique Van Schoubroeck, gynaecoloog, prenatale echografie en diagnose, UZ Leuven

Hoe gebeurt prenatale echografische en genetische diagnose in het UZ Leuven? Hoe correcte informatie verstrekken en toestemming van patiënt vragen? Wat na een positieve screening: inhoud en vorm van communiceren? Wat met vals positieve en vals negatieve resultaten? Hoe de patiënten begeleiden ? Wat met moeilijke communicatie en verschillende waardenpatronen of culturen? Hoe blijft de patiënt dit alles de baas?

WORKSHOP 3

Geboorteplan van ouders: illusie of shared decision?

Dr. Ine Riphagen, gynaecoloog RZ Tienen en Mevr. Marie Simonart, hoofdvroedvrouw HHLeuven

Aanstaande ouders kunnen hun wensen ivm arbeid en bevalling verwoorden in een geboorteplan. De wensen hierin kunnen zeer uiteenlopend zijn. Welke realistische verwachtingen mogen hieraan gekoppeld worden? Hoe moeten we een geboorteplan (wettelijk) kaderen? Hoe communiceren we rond dit plan en ook rond het altijd mogelijke ‘plan B’ dat zich soms opdringt?

12u10-12u25: Plenair verslag en reacties workshops

12u40: Conclusie en slotwoord

12u45: Broodjeslunch en netwerkmoment

ONZE PARTNERS

Sprekers

Prof. Dr. Yvonne Denier

Prof. Dr. Yvonne Denier is filosoof en ethicus. Als stafmedewerker ethische thema's bij Zorgnet-Icuro is zij mee verantwoordelijk voor de ethische visie-ontwikkeling in de Vlaamse zorgorganisaties. Ze is hoofddocent aan het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven en gespecialiseerd in gezondheidszorgethiek en rechtvaardigheidsfilosofie.

Dr. Bie Peuskens

Dr.Bie Peuskens is psychiater voor volwassenen en psychotherapeut (systeem- en EMDR therapie), en infant mental health deskundige. Ze was een 6-tal jaar verbonden aan de moeder-baby eenheid in Zoersel. Momenteel werkt ze in groepspraktijk Sibling te Tervuren, waar de nadruk ligt op ambulante behandeling van perinatale psychische problemen.

Praktisch

Locatie
CM Leuven, Platte-Lostraat 541, 3010 Kessel-Lo.

Datum & tijd
14 maart van 8u30 tot 13u

Inschrijving
Deelname is enkel mogelijk na inschrijving via de knop op deze website.

Prijs
25 euro, incl. broodjeslunch en dranken Over te schrijven aan vzw De Bakermat, IBAN: BE30 7340 2760 6411, met vermelding van ‘Symposium 14/03/2020 + naam’.

Accreditering voor artsen is aangevraagd.

Vragen?
Info@debakermat.be
016/20 77 40

Interesse? Schrijf u snel in, het aantal plaatsen is beperkt!

© 2020 - Developed by Havok